U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

AGENDA

10-01-2023
Kennisavond Kwalituur Paardenvoeding te Waalwijk: Hulpteugels

 

17-12-2022
PAARDologie, wat beweegt mijn paard? te Poppel
Stretchen en core
stability

Behandeling

Plannen

Het zelf-herstellend vermogen van het lichaam komt het beste tot zijn recht als het paard zich geestelijk en lichamelijk in een ontspannen, para-sympatische, toestand bevind. Om zo veel mogelijk uit de behandeling manuele lymfedrainage te halen wordt de voorkeur gegeven aan een tijdstip dat het rustig is op stal, dus niet gedurende voertijd of op tijdstippen dat er veel "beweging" is op stal.


Aanleveren

Bij aanvang afspraak/behandeling is het prettig dat het paard reeds op stal staat. Het kost te veel tijd als
het paard dan nog uit de wei gehaald moet worden.

Zorg dat het paard bij aanvang afspraak/behandeling schoon en droog is en gebruik geen (glans)spray.


Na de behandeling

Om de para-sympatische toestand zo lang mogelijk te handhaven, is het raadzaam om de rest van de dag na de behandeling weinig tot niets meer te plannen zodat het lichaam zijn werk kan doen. Weidegang of een ontspannen (snack)wandeling zijn geen probleem.

Tape

Indien er tape gebruikt is zal deze, afhankelijk van verschillende omstandigheden, enkele dagen blijven zitten. Op het moment dat de uiteinden los laten kunnen deze afgeknipt worden. Indien ze na een aantal dagen verwijderd dienen te worden, doe je dat door de tape af te rollen in de richting van de haren. Eventueel de huid een beetje strak houden.


Frequentie

Afhankelijk van de indicatie wordt een behandelplan opgesteld. 

Indien nodig wordt door verwezen naar een dierenarts of andere therapeut.

Voor een "gezond" paard wordt aangeraden 3 à 4 keer per jaar een behandeling te plannen. Kleine dingen kunnen worden aangepakt voordat het een probleem wordt.